Duurzaamheid

Hoe maakt Dynaplant het verschil?

Bij Dynaplant kijken we vooruit. Duurzaam ondernemen is voor ons een randvoorwaarde. We zetten ons in voor milieuvriendelijke en een maatschappelijk verantwoorde oplossingen en zijn hier continu mee bezig. Een van onze belangrijkste doelen is om in 2025 turfvrij te telen en om de CO2 uitstoot binnen vijf jaar te verlagen met 12,5%.

Lees hieronder hoe we dit stap voor stap realiseren.

Energieneutraal

We streven er naar om in de toekomst een zo’n laag mogelijke CO2 footprint te halen. We proberen zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. Dat we in een kas van glas telen is al een vorm van energiebesparing, de warmte van het zonlicht wordt door het glas ‘gevangen’ en blijft langer in de kas dan in een openlucht teelt.

In de winter ontkomen we er niet aan om extra warmtebronnen te gebruiken, zoals gas, aardwarmte en bio warmte:

WKK-installatie

Voor het opwekken van elektriciteit en warmtewinning gebruiken we onze eigen WKK-installatie. Door een efficiënt gebruik van gas krijgen we door deze centrale warmte én stroom voor terug.

Aardwarmtebron

We hebben een aardwarmtebron die op 3 kilometer diepte warm water naar de oppervlakte pompt. Hierdoor verlagen we onze fossiele aardgasbehoefte met 20%. Lees hier meer over Trias Westland.

Biomassa centrale

Als derde energiebron hebben we een aansluiting op een biomassa centrale. Deze centrale gebruikt zaagresiduen, houtsnippers en andere onbruikbare houtrestanten om een verbrandingsoven op te stoken en energie van te winnen. De warmte die vrij komt kunnen wij weer goed gebruiken om onze kassen mee te verwarmen. Lees hier meer over De Lange B.V.

Al deze energiebronnen samen zorgen voor een energiemix waar helaas nog altijd CO2 bij vrij komt.  We hebben als doelstelling om te blijven reduceren. We streven ernaar om in 2027 de CO2 uitstoot met 12,5 te verlagen.

Overtollige CO2 levert groei

We hebben een aansluiting op een CO2 netwerk van de OCAP. Vanuit de haven van Rotterdam wordt bij de zware industriële bedrijven CO2 afgevangen en richting onze kassen gestuurd. Onze planten hebben deze CO2 weer nodig voor de fotosynthese en zetten CO2 om naar O2 (zuurstof). Hiermee helpen we mee om de overschotten CO2 die door de zware industrieën geproduceerd worden alsnog nuttig in te zetten.

Bestrijdingsmiddelen

Om onze gewassen te beschermen tegen aantasting door insecten – waardoor de schoonheid van de plant afneemt – zetten we zoveel mogelijk biologische bestrijders in. Een mooi voorbeeld hiervan zijn kleine roofmijtjes. Deze roofmijtjes eten op hun beurt weer larven van schadelijke insecten zoals oevervliegen, varenrouwmuggen en tripsen. Deze natuurlijke vijanden zorgen ervoor dat we minder  chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebben.

Voorkomen is beter dan genezen. Om alle plantenziektes zo goed mogelijk buiten de deur te houden, is een goede bedrijfshygiëne van groot belang. Daarom is een aangetaste plant direct verwijderen uit de kas het beste medicijn en voorkomt een uitbraak van schimmel- en bacterieziekten. Chemisch ingrijpen is dan niet nodig.

Waterbesparing

Op het kasdek – wat goed is voor zo’n 75.000m2 aan oppervlakte – wordt tijdens een regenbui het water opgevangen en opgeslagen in waterbassins en silo’s. Met dit water kweken we onze planten vervolgens weer op.

Het water wat niet door de planten wordt opgenomen, wordt opgevangen, gezuiverd en opnieuw toegevoegd aan onze wateropslag. Zo werken we met een gesloten watersysteem en verspillen we niets.  

Verpakking; tweedehands plastic

Al onze planten zitten al jaren in een plastic pot en worden al jaren vervoerd in plastic trays. Gewoon omdat dit logistiek gezien het beste werkt en omdat de bedrijfsprocessen hierop zijn ingericht. Vroeger waren dit ‘virgin plastics’, ofwel nieuw geproduceerde plastics. Bij Dynaplant kweken en vervoeren we onze planten inmiddels in potten en trays van gerecycled kunststofgranulaat, ofwel; plastic uit afvalstromen afkomstig uit huishoudens en commerciële- en industriële bedrijven.

Ook voor onze hoezen kijken we kritisch naar de gebruikte materialen. We testen met papieren hoezen en onderzoeken nieuwe mogelijkheden.

Contact opnemen

Wilt u meer weten over de actuele beschikbaarheid? Stuur een bericht.

Naar contact

Aanbod

Bekijk de mogelijkheden van ons toegevoegde waarde aanbod.

Bekijk de mogelijkheden